Zjadłbyś kurczaka hodowanego w laboratorium?

Zjadłbyś kurczaka hodowanego w laboratorium?
Rate this post

Co jest hodowane mięso, dokładnie?Wyobraź sobie swoje zęby w posilny kurczak kanapka z mięsem, a nie z żywego zwierzęcia, lecz raczej wyhodowanych z komórek w laboratorium. Super ordynarne lub super innowacyjne?SuperMeat, biotechnologicznym startup oparty w Izraelu, zwraca się do zrewolucjonizowania sposobu ludzi spożywa żywność — via wyrobionym mięsa. Ich cel: Zmniejszenie emisji dwutlenku węgla i zwiększenia bezpieczeństwa żywności na całym świecie.

Co jest hodowane mięso, dokładnie?

„Wyrobionym mięso, znany również jako komórki hodowane mięso lub in-vitro mięsa, produkowany jest z komórek zwierzęcych, które są uprawiane rzesze od pojedynczego biopsja, podjęta bez uwiera samego zwierzęcia,” mówi SuperMeat. Zespół naukowców, a następnie hodować komórki w środowisku, które naśladuje naturalne ciała zwierzęcia, wzmacniają komórki odżywcze natomiast rosną one w gotowy-zjeść kawałek mięsa zwierząt, wyjaśnia spółka

Na czym polega błąd w sposobie?

Globalna produkcja mięsa i zużycie energii stale rośnie — na całym świecie z produkcji mięsa trzykrotny wzrost w ciągu ostatnich czterech dekad, według Worldwatch Institute. Ta tendencja spowodowała dotyczące zdrowia i problemów ochrony środowiska na całym świecie.Od utraty gruntów rolnych rodziny poprzez konsolidację większych posiadaczy ziemskich większość zwierząt gospodarskich są maltretowane w najgorszych warunkach nieludzkich żałosne. Przemysł spożywczy jest bardzo dobrze zdaje sobie sprawę, że gdyby ludzie wiedzieli, co jedzą, nie chciał jeść go na pierwszym miejscu.Te firmy spożywcze mają wizerunki zdrowych i szczęśliwych zwierząt na okładce ich produkty, ale rzeczywistość nie może być dalej od prawdy.

szeroką skalę antybiotyków w hodowli zwierząt gospodarskich przyczynił się oporności na antybiotyki u zwierząt i ludzi, a przeludnienia w fabryce hodowle zaowocował wzrostem zachorowań i choroby u zwierząt, które może być – i jest — doprowadziły do infekcji u ludzi (moim zdaniem: choroba grypa ptaków).Na czym polega błąd w sposobie?

Jak wyrobione mięso może zmienić przemysł?

SuperMeat dąży do wyprodukowania lab-żywnościowe do znacznej redukcji emisji dwutlenku węgla, ale to nie jedyna korzyść.

1. Poprawy Bezpieczeństwa Żywności

wg SuperMeat, wyrobionym mięso jest zdrowsze, bo podobać pod czystą i ściśle monitorowane warunki. Pozwala to na zwiększenie ogólnej higieny w produkcji mięsa, a także uniemożliwia pandemie. Mogą nawet spowodować zmniejszenie podskórnej lub nonfat mięsa.

2. Zwiększenie dostępności pożywienia

oprócz przewidując wyrobionym mięso sprzedawane w sklepach, SuperMeat także stara się przedstawić go w domach.

„ludność świata ma wynieść około 9,6 mld EUR w roku 2050. Z tego, w jaki sposób rzeczy idą, nie będzie wystarczających inwentarza do żerowania, że wielu ludzi”, mówi. „[Wyrobionym mięsa] dostępność oznacza te mniej szczęścia w krajach o niedostatku żywności skorzysta obdarowany.”

3. Zmniejszone koszty produkcji

masowej produkcji wyrobionym mięso jest tańsze niż hodowanie i karmienia miliardy zwierząt, według SuperMeat. „Nasz system będzie docelowo umożliwić każde gospodarstwo domowe posiada własny mięso uprawy maszyny i być w stanie tworzyć własne SuperMeat posiłków”.

Kiedy możemy dostać ?

Natomiast SuperMeat ostatecznie będą potrzebować $2.5 mln, aby być w stanie wytworzyć tani prototype, ocenia się, że można osiągnąć ten cel w ciągu około 3 lat, na początku 2018 roku. Jak i kiedy można pójść do sklepu i kupić lab wrastania kurczaka? Spółka ma ambicję, aby to się stało w ciągu zaledwie pięciu lat: 2021.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here